Kapalı Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır

Kapalı Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göğüs kafesini açmadan gerçekleştirilen bir cerrahi prosedürdür. Minimal invaziv kalp cerrahisi olarak da bilinir. Kapalı kalp ameliyatı kalp problemlerini düzeltmek veya tedavi etmek için kullanılır. Hastaların iyileşme süreçlerini kısaltabilir. Hasta ameliyat masasına yerleştirildiğinde, genel anestezi uygulanır. Bu, hastayı bilinçsizleştirir ve ağrı hissini engeller. Daha sonra, cerrahlar işlem için birkaç küçük kesik yaparlar. Genellikle bu kesikler sol veya sağ kafesinin altında yapılır. Bu küçük kesikler, göğüs kafesini açmak için geleneksel olarak kullanılan bir kesikten çok daha küçüktür. Kapalı lalp ameliyatı temel amacı göğüs kafesini açmadan kalbe erişmektir. Bu nedenle, minyatür cerrahi aletler ve bir endoskop kullanılır.

Cerrahlar göğüs kafesini açmadan işlemi gerçekleştirirler. Endoskop, cerrahların daha yakından görmelerine ve yönlendirmelerine yardımcı olur. Kalbe erişildiğinde, cerrahlar kalbi geçişi olarak durdurur. Bu, kalp ameliyatının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Ameliyatın türüne bağlı olarak farklı prosedürler gerçekleştirilebilir. Örneğin, kalp kapağı değiştirme, koroner arter bypass cerrahisi veya ASD onarımı gibi çeşitli işlemler uygulanabilir. Cerrahlar, kalbe gereken onarımları veya değişikleri yaparlar. Tüm aletleri ve endoskopu çıkarırlar. Kesikleri dikişlerle veya cilt yapıştırıcısıyla kapatırlar. Operasyon sona erdiğinde, hastaların göğüs kafesi dikilir ve sızıntıları önlemek için bir drenaj tüpü bırakılabilir.

Kapalı Kalp Ameliyatı Nedir?

Kapalı kalp ameliyatı, kalp doğrudan açılmadan gerçekleştirilen bir cerrahi türüdür. Bu prosedür, göğsün tamamen açılmasına gerek kalmadan, daha küçük kesikler aracılığıyla kateterler kullanılarak gerçekleştirilir. Daha az kesikleri olmaları nedeniyle klasik açık operasyonlara göre daha hızlı iyileşme sunar. Daha az komplikasyon riski vardır.

Kapalı Kalp Ameliyatı Nedenleri

Bu tür ameliyatlar, geleneksel açık kalp cerrahisi ile karşılaştırıldığında daha az invaziv ve bazı hastalarda tercih edilir. En yaygın nedenlerinden biri koroner arter hastalığına bağlı olarak koroner arterlerin daralmasıdır. Bu durum, kalbe yeterli oksijen ve kanın ulaşmasını engelleyebilir, bu da göğüs ağrısı veya kalp krizi riskini arttırabilir. Kapakçık hastalığı, kalp kapakların sızdırması veya daralmasını durumunu içerir. Bu hastalıklar, kanın düzgün şekilde akmasını engelleyebilir. ASD veya VSD gibi doğuştan gelen kalp duvarındaki delikler, kanın yanlış yere geçmesine neden olabilir.

Atriyal fibrilasyon, atriyumların düzensiz şekilde titremesine neden olan ritim bozukluğudur. Bu durum, kanın düzgün şekilde pompalanmasını engelleyebilir. Kapalı kalp ameliyatı, diğer birçok kalp sorununu tedavi etmek veya düzeltmek için de kullanılabilir. Örneğin, Kalp tümörleri, kas sorunları ve bazı konjenital hastalıkları ameliyat gerektirebilir. Hastanın durumuna, kalp probleminin türüne ve şiddetine göre uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Hasta için uygun tedavi yöntemi önemlidir. Bu bir kardiyolog ve kalp cerrahının birlikte değerlendirmesi sonucunda belirlenir.

Kapalı Kalp Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyatı sonrasında hastalar genellikle birkaç gün boyunca hastanede kalabilirler. İyileşme süreci ve ameliyatın türüne bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebilir. Ameliyat sonrası, doktor hastanın kalp ritmini, oksijen seviyesi değerlerini izler. Ameliyat bölgesinde ağrı ve rahatsızlık olması normaldir. Doktorlar bu ağrıyı kontrol altında tutmak için analijezik ilaçlar reçete edebilir. Kapalı kalp ameliyatı sonrası hastalar genellikle birkaç gün boyunca hastanede kalabilirler. İyileşme süreci ve ameliyatın türüne bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebilir. Ameliyat bölgesinde ağrı ve rahatsızlık olması normaldir. Doktorlar bu ağrıyı kontrol altında tutmak için analijezik ilaçlar reçete edebilir.

Cerrahi bölge temiz ve kuru tutulmalıdır. Dikişler, klipsler veya yara bandı kullanılmışsa, bunların bakımı hakkında doktor veya hemşireden bilgi alınmalıdır. Doktor, kalbinizi korumak, kan pıhtılaşmasını önlemek veya ağrıyı kontrol etmek için ilaç verebilir. Taburcu olduktan sonra, hastanın düzenli aralıklarla doktoruna kontrole gitmesi gerekir. Bu kontroller sırasında, doktor hastanın genel sağlık durumunu değerlendirir.. Gerektiğinde tedavi planında değişiklikler yapabilir. Hastanın genel sağlık durumu, ameliyatın nedeni ve türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, ameliyat sonrası süreci ve önerileri doktorunuzla görüşmelisiniz.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.